Hankkisinko aikuisen koiran vai koiranpennun?

Seuraava kysymys miettiessäsi koiranhankintaa, liittyy siihen, onko sinun oma elämäntilanteesi huomioon ottaen järkevämpää hankkia aikuinen koira vai koiranpentu. Pieni koiranpentu on erityisen suloinen otus, mutta se tarvitsee aluksi huolenpitoa lähes yhtä paljon kuin ihmisvauva. Jos siis käyt esimerkiksi töissä ja haluat hankkia pienen koiranpennun, on hyvä tehdä hankinta esimerkiksi kesälomasi aikana, jolloin sinulla on aikaa huolehtia pennusta sen ensimmäisinä elinviikkoina. Jos taas tämä on mahdotonta ja koiran pitäisi pystyä olemaan työpäiviesi aikana yksin melkein alusta alkaen, voi aikuinen koira olla parempi valinta. Tämä tosin edellyttää, että koira on aikaisemmassa kodissaan tottunut olemaan yksin ja että se on peruskoulutettu.

Hyvin koulutetun ja ihmisiin sosiaalistuneen aikuisen koiran hankkiminen voi olla helpompaa kuin pikkuisen koiranpennun. Kuitenkin toisinaan uutta kotia etsivät aikuiset koirat saattavat olla ongelmatapauksia, joista edellinen perhe luopuu koiraan liittyvien pitovaikeuksien vuoksi. Jos siis olet hankkimassa aikuista koiraa, kannattaa selvittää, miksi sen edellinen perhe haluaa siitä luopua ja miten koiraa on aikaisemmin hoidettu. Onko koira esimerkiksi koulutettu? Onko se sisäsiisti? Soveltuuko se elämäntilanteeseesi? Onko koira haukkuherkkä? Onko se saanut asianmukaiset rokotukset?

Hankkisinko koiran eläinsuojeluyhdistykseltä?

Koiran hankkiminen eläinsuojeluyhdistykseltä voi olla myös hyvä vaihtoehto. Tällöinkin kannattaa kuitenkin miettiä, riittääkö koirakokemuksesi mahdollisesti koviakin kokeneen koiran hankkimiseen. Selvitä siis tarkoin koiran taustat. Eläinsuojeluyhdistyksestä osataan yleensä kertoa koiran luonteesta ja tavoista sekä siitä millaiseen perheeseen koira todennäköisesti parhaiten sopisi. Useimmiten eläinsuojeluyhdistyksestä löytyy aikuisia koiria, mutta myös koiranpentuja saattaa olla tarjolla.
Osa hankkii koiran ulkomaisesta eläinsuojasta, esimerkiksi Espanjasta tai Romaniasta. Tällöin kannattaa olla erityisen tarkkana. Koiran tuominen ulkomailta vaatii vaivaa, mutta se voi myös antaa paljon. Tällaisen koiran hankkimalla annat kodin sellaiselle koiralle, joka sen todella tarvitsee. Monet tällaisen koiran adoptoineet ovat kertoneet, että on tuntunut melkein siltä kuin koira olisi tuntenut kiitollisuutta uutta omistajaansa kohtaan. Koirat tuskin voivat tuntea kiitollisuuden kaltaisia tunteita, mutta valokuvat siitä, miltä osa kadulta pelastetuista eläimistä on näyttänyt ennen turvaan pääsyä ja sen jälkeen, kertovat kyllä siitä, kuinka paljon eläimen kunto voi kohota yllättävän lyhyessä ajassa hyvän hoidon ansiosta.

Hankkiessasi koiran tai muun eläimen eläinsuojeluyhdistykseltä, kannattaa tarkistaa eläinsuojeluyhdistyksen eläimen luovuttamiselle asettamat ehdot. Lue etukäteen, millaisiin ehtoihin suostut luovutussopimuksen allekirjoittamalla. Tekeekö eläinsuojeluyhdistys esimerkiksi kotikäyntejä luovutuksen jälkeen? Entä saatko tarvittaessa luovuttaa eläintä eteenpäin ilman eläinsuojeluyhdistyksen lupaa?

Vaikka eläinsuojeluyhdistyksestä lemmikkiä hankittaessa tulee varautua siihen, että eläimen sopeutuminen uuteen kotiin voi olla tavallista haastavampaa, niin eläinsuojeluyhdistykseltä voi löytää myös erinomaisia parhaita ystäviä! Lisäksi kodin tarjoaminen kodittomalle eläimelle on hyvä teko etkä ainakaan tule tukeneeksi pentutehtailua, jota valitettavasti myös esiintyy ja josta kerromme seuraavalla sivulla. Herkkäuskoinen koiranostaja saattaa tarttua pentutehtailijan syöttiin hyväuskoisuuttaan, mutta usein kyse on myös koiranostajan välinpitämättömyydestä – siitä, että ostaja haluaa tietyn rotuisen koiranpennun mahdollisimman edullisesti välittämättä siitä, millaisissa oloissa tämä pentu on kasvanut. Todellinen eläintenystävä kuitenkin tarkistaa ostamansa pennun elinolosuhteet tarkkaan ennen ostopäätöksen tekemistä. On hyvä nähdä vähintään pennun emo ennen kuin päättää pennun ostaa. Lisäksi tulee nähdä pennun terveystodistus, josta selviää esimerkiksi pennulle annetut rokotukset ja matokuurit.

Voinko itse auttaa eläinsuojeluyhdistyksiä

Vastaus otsikossa esitettyyn kysymykseen on lyhykäisyydessään: ”Kyllä voit!”. Monet eläinsuojeluyhdistykset tarvitsevat auttavia käsiä. Lisäksi ne tarvitsevat esimerkiksi huopia ja muita liinavaatteita eläinten alustoiksi. Jotkut eläinsuojeluyhdistykset ylläpitävät kirpputoria, josta saatavilla tuotoilla yhdistyksen toimintaa pyöritetään. Lahjoittamalla rahaa eläinsuojeluyhdistyksen toimintaan, autat hädässä olevia eläimiä.