Miten koira kesyyntyi?

Koira on kulkenut ihmisen rinnalla pitkän matkan ja se mainitaan usein ihmisen parhaana ystävänä. Koira on kesytetty ja jalostettu sudesta ja sitä pidetään ihmisen varhaisimmassa vaiheessa kesyttämänä eläimenä.

Miksi koira kesytettiin?

Ihmisten alettua viljellä maata he asettuivat myös asumaan pysyviin asumuksiin. Tällöin koirasta oli hyötyä ihmiselle monin eri tavoin. Ihmisasutusten jätteet myös houkuttelivat paikalle monia eläimiä, joista sudet alkoivat pikkuhiljaa kesyyntyä. Kesyyntymisestä oli sudelle hyötyä, koska vähiten ihmistä pelänneet yksilöt saivat noukittua tunkioilta kaikista parhaimmat suupalat.

Kesyyntyminen vaikutti koiran rakenteeseen

Näin susipopulaatio alkoi kesyyntyä ja susien rakenne alkoi muuttua. Suden aivot alkoivat pienentyä ja myös sen koko alkoi pienentyä. Samalla myös sen hampaat pienentyivät, koska susi ei enää tarvinnut suurikokoisia hampaita paloitellakseen saaliinsa.

On havaittu, että koiraeläinten rakenne alkoi muuttua jo noin 14 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua niiden koiraeläinten osalta, jotka elivät lähellä ihmisiä. Koiran kesyyntymisestä on löydetty merkkejä jo niinkin kaukaa kuin yli 10 000 vuoden takaiselta ajalta. Toisaalta tiedetään myös, että ihmisen sekä koiran välillä on esiintynyt läheiseksi luokiteltavaa vuorovaikutusta jo 40 000 vuoden takaisella ajanjaksolla. On myös havaittu, että ensimmäistä kertaa sudet ja koirat erkanivat mentäessä yli 100 000 vuotta ajassa taaksepäin. Luonnossa tavattavista koiraeläimistä on erkaantunut koiralinjoja ilmeisesti neljässä eri vaiheessa. Tämä selittää kenties osittain sen, että nykykoirat eroavat toisistaan niin kovin suuresta – sekä ulkonäkönsä että käytöksensä osalta.

Empiiriset kokeet

On myös esitetty teorioita, joiden mukaan koira polveutuisi suden lisäksi muistakin koiraeläimistä. Esimerkiksi kultasakaalia on ehdotettu koiran esi-isäksi. Ihminen on jalostanut koirasta useita eri rotuja, joita voi käyttää kovin moniin erilaisiin tarkoituksiin.

Koiran kesyyntymisprosessia on tutkittu myös empiirisin kokein. Esimerkiksi turkistarhaketut alkoivat kesyyntyä, kun niitä oli kesytetty kuuden sukupolven ajan. Tässä vaiheessa turkistarhakettujen ulkonäkökin alkoi muuttua tullen aikaisempaa koiramaisemmaksi. Lisäksi ketut alkoivat aikuistua aikaisempaa hitaammin.

Koiran tulevaisuus

Koiran suosio tuskin laskee tulevaisuudessakaan. Koirassa vain on sitä jotakin. Se on uskollinen ystävä ja siitä on myös hyötyä monin eri tavoin. Yksinäisyyden mahdollisesti lisääntyessä, koirienkin määrä mahdollisesti lisääntyy.

Myös koirien terveydenhuolto on kehittynyt viime vuosina melko lailla. Koirille on tarjolla erilaisia erityisesti sen terveyden ylläpitoon tarkoitettuja ruokia ja sairastuessaan koirat saavat parhaimmillaan lähes saman tasoista hoitoa kuin ihmisetkin.

Osa koiranomistajista haluaa pukea koiransa vaatteisiin ja myös tällaisia koirien vaatteita on tarjolla aikaisempaa enemmän. Koirien pantoja, petejä ja muita varusteita on jo saatavilla, vaikka missä väreissä ja malleissa ja näiden tarvikkeiden valikoimat tulevat todennäköisesti myös entisestään lisääntymään. Eläinlääkäripalveluiden lisäksi koirille on jo nyt tarjolla useita erilaisia palveluita. Niitä trimmataan ja niille on tarjolla jopa päivähoitopalveluita. Rikkaiden omistajien koirat voivat päästä nauttimaan jopa kauneudenhoitopalveluista rikkaiden emäntiensä tapaan. Osa on sitä mieltä, että koska länsimaissa nykyisin suositaan usein melko pieniä perheitä, kohdistavat monet hellyydenosoittamistarpeensa juurikin koiriin ja muihin lemmikkieläimiin.

Koirien ympärillä pyörivä bisnes on kovaa eikä pentutehtailua varmasti saada kuriin tulevaisuudessakaan. Valitettavasti aina löytyy ostajia, jotka ovat valmiita uhraamaan koiran kasvuolot edullisen hinnan vuoksi. Pentutehtaiden lopettamiseen tähtäävää lainsäädäntöä sekä toimia tulisikin tiukentaa!
Nykyisin koirille tarjottavat palvelut, ruuat ja tarvikkeet ovat laadukkaampia kuin koskaan. Monet lemmikit nauttivatkin oikeista koiranpäivistä. Toisaalta valitettavasti myös hylättyjä koiria on yhä maailmassa paljon ja voikin olla erityisen eläinystävällinen teko tarjota koti tällaiselle kotia todella tarvitsevalle koiralle! Eläinystävien tiedostavat valinnat tulevat todennäköisesti, tai ainakin toivottavasti, lisääntymään tulevaisuudessa.