Älä osta koiraa pentutehtaasta!

Kuten jo edellisellä sivullamme todettiin, niin herkkäuskoinen ja kovasti koiranpentua haluava koiranostaja saattaa tarttua pentutehtailijan syöttiin hyväuskoisuuttaan. Usein pentutehtailijan syöttiin tarttuminen johtuu kuitenkin myös koiranostajan välinpitämättömyydestä – siitä, että ostaja haluaa juuri tietyn rotuisen koiranpennun mahdollisimman edullisesti välittämättä siitä, millaisissa oloissa tämä pentu on kasvanut tai onko sen terveydenhuollosta huolehdittu lainkaan. On tullut esiin sellaisiakin tapauksia, joissa pentuja on kasvatettu jopa kerrostalon häkkivarastossa. Sellainen koirien kasvattaminen ei ole lainkaan asiallista koiranpitoa!

Miten välttää pentutehtailijat?

Todellinen eläintenystävä tarkistaa huolellisesti ostamansa pennun elinolosuhteet ennen ostopäätöksen tekemistä. On hyvä nähdä vähintään kyseisen pennun emo ennen kuin päättää pennun ostaa. Lisäksi tulee pyytää nähtäväksi pennun terveystodistus, josta selviää esimerkiksi pennulle annetut rokotukset ja matokuurit. On hyvä puhua pennun kasvattajan kanssa esimerkiksi siitä, miten pentu on sosiaalistettu ihmisiin ja muihin eläimiin. Asiallinen kasvattaja antaa pennun mukana myös tarkat hoito-ohjeet.
Pentua ei pidä ostaa kasvattajalta, joka haluaa tavata hätäisesti esimerkiksi parkkipaikalla ja luovuttaa pennun saman tien uuteen perheeseen. Hyvä kasvattaja haluaa tietää pennun uudesta mahdollisesta perheestä eikä luovuta pentua mihin tahansa kotiin tarkistamatta ensin uuden kodin taustoja. Pentutehtailija sen sijaan tekee työtään rahankiilto silmissä välittämättä myymiensä ja kasvattamiensa pentujen hyvinvoinnista.

Olemattomien pentujen myynti

Toisinaan koira-alalla liikkuvat huijarit saattavat jopa myydä sellaisia pentuja tai koiria, joita ei ole oikeasti edes olemassa. Tällaisen huijarin ilmoituksessa saattaa kyllä komeilla kaunis koiranpentu tai aikuinen koira, mutta oletko tullut ajatelleeksi, kuinka helppoa kuvien kaappaaminen on esimerkiksi netin syövereistä?

Tällainen huijari hyödyntää koiraa etsivän henkilön halua saada koira. Hänen laittamansa ilmoitus vaikuttaa yleensä oikein asialliselta. Ensimmäisessä sähköpostiviestissä huijari saattaa myös vaikuttaa erityisen asialliselta koirankasvattajalta. Hän saattaa kysellä ostajalta tarkkaan, millaisen kodin tämä voisi koiralle tarjota ja vaikuttaa täten luotettavalta ja koiran hyvinvoinnista välittävältä henkilöltä.
Yhtäkkiä myyjälle saattaa kuitenkin tulla suunnaton kiire. Toisaalta ilmenee myös, että koira asuu tällä hetkellä jostakin perustellusta syystä ulkomailla. Voi jopa tulla ilmi, että huijari haluaakin antaa koiran sinulle ilmaiseksi, koska vaikutat niin eläinrakkaalta ja hyvältä tulevalta koiranomistajalta, että hän haluaa koiran saavan kodin juuri sinun luotasi. Huijari voi jopa väittää, ettei rahalla ole hänelle väliä. Koska koira kuitenkin asuu ulkomailla, tulee sinun maksaa sen kuljetuskustannukset.
Saatat empiä. Pitäisikö ostaa koira näkemättä sitä ensin? Myyjä saattaa kuitenkin hoppuilla, jopa siten, että koira onkin jo yhtäkkiä lähetyspisteessä odottamassa matkaan lähtöä. Koiran terveystodistukset sekä kuljetuksesta vastaava taho vaikuttavat asiallisilta. Kuljetus pitäisi maksaa heti Western Unionin kautta.

Suoritat maksun, vaikka hieman edelleenkin emmit. Haluaisit jo saada suloisen pennun luoksesi ja sinua kylmää ajatus pennusta odottamassa yksin matkaan lähtöä kuljetusyrityksen tiloissa. Maksun jälkeen saat asialliselta vaikuttavan ilmoituksen siitä, että pentu on lähtenyt matkaan.

Alat valmistautua pennun kotiintuloon. Kohta myyjältä tulee kuitenkin sähköpostiisi uusi viesti, jossa kerrotaan pennun joutuneen välilaskumaassa terveystarkastukseen, joka sinun pitäisi maksaa. Välilaskusta eikä ylimääräisestä terveystarkastuksesta ei kuitenkaan ollut mitään puhetta ennen pennun matkaan lähettämistä. Yhtäkkiä tajuat, että koko juttu on ollut huijausta – ettei mitään pentua ole olemassakaan!
Myyjä yrittää vielä lähettää sinulle monta sydäntä särkevää viestiä siitä, miten pentu odottaa nyt ihan yksin matkan varrella, että se pääsisi jatkamaan matkaansa. Olet kuitenkin tullut järkiisi, etkä enää lähetä huijarille enempää rahaa. Olet pettynyt itseesi ja hyväuskoisuuteesi. Poliisi tuskin voi asialle mitään tehdä, mutta asian ilmoittaminen voi silti olla hyvä ajatus – jos poliisi saa monta samantapaista ilmoitusta, voi se kenties varoittaa muita hyväuskoisia koiranostajia ja estää näin heitä lankeamasta huijareiden ansaan. Tarinan opetus on: jos jokin netissä mainittu asia vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se onkin yleensä valetta.